Placebo
Placebo er en betegnelse for behandling, som ikke har nogen medicinsk effekt. Placebo bruges ofte ved lægemiddelforsøg til at finde ud af, om et lægemiddel virker pga. dets aktive stof eller pga. patientens eller lægens forventning til det.
For at teste om en behandlingsform virker med sit aktive stof, benyttes dobbeltblindede randomiserede forsøg. I denne type forsøg testes et lægemiddelstof, man formoder er aktivt, fx en tablet med et nyt smertestillende lægemiddelstof, imod en tablet uden virkning, et placebo-præparat. Det kan være en tablet, som kun indeholder lactose og kalk.
Begge lægemidler ser ens ud under forsøget, og det er derfor muligt at dobbeltblinde det, dvs. at hverken patienten eller sundhedspersonalet ved, hvem der får hvilken behandling.
Når forsøget er afsluttet, kan man konkludere, at tabletter med det nye smertestillende stof er en aktiv behandlingsform mod smerter, hvis patienterne, der får det formodede aktive stof, oplever en større smertelindring end de patienter, der får placebo.
Placeboeffekt
Hvis en patient oplever en virkning ved at få placebobehandling, kaldes dette placeboeffekt. Dette skyldes suggestion, som er en mental påvirkning hos patienten, som gør at vedkommende har tiltro til, at en behandling har en helbredende effekt.