Neuromyelitis optica spektrumsygdom (NMOSD)

Revideret: 24.06.2025

Opticus neurit eller synsnervebetændelse er en inflammation i synsnerven. Hovedparten af tilfældene er enten idiopatiske eller associeret til multipel sklerose. Hertil kommer en række sjældne årsager som fx sarkoidose og systemisk lupus erythematosus (SLE). Opticus neurit kan ligeledes ses som en parainfektiøs tilstand ved en række virusinfektioner. Behandlingen retter sig her mod grundsygdommen. 

 

Patienter med NMOSD bliver i dag behandlet med forskellige lægemidler, der påvirker immunsystemet.  

Medicinrådet (fagudvalg for Multipel Sklerose) har lavet vurderinger af satralizumab, eculizumab og inebilizuma, og holdt disse stoffer op i mod den nuværende standardbehandling med rituximab.  

 

Satralizumab 

Medicinrådet anbefaler ikke satralizumab til patienter med neuromyelitis optica spectrum sygdom (NMOSD). 

Det monoklonale antistof satralizumab retter sig mod interleukin-6 (IL-6), som er involveret i dannelsen af de patologiske autoantistoffer mod AQP-4. 

Medicinrådet vurderer, at satralizumab mindsker antallet af attakker i forhold til ingen behandling, men at risikoen for betydelige bivirkninger især i form af infektioner også er større. Medicinrådet vurderer samlet set, at satralizumab kan være bedre for patienterne end ingen behandling.  

Satralizumab er væsentligt dyrere end de lægemidler, man bruger i dag. Medicinrådet vurderer, at omkostningerne forbundet med behandlingen er for høje set i lyset af usikkerheden om forholdet mellem effekt og bivirkninger (2022). 

 

Inebilizumab 

Medicinrådet anbefaler ikke inebilizumab til behandling af voksne patienter med nervesygdommen neuromyelitis optica spektrum (NMOSD), som er anti-aquaporin-4 immunoglobulin G-seropositive. 

Det monoklonale antisof inebilizumab binder sig specifikt til CD19 celleoverfladeantigen på præ-B og modne B-cellelymfocytter, herunder plasmablaster og nogle plasmaceller. Det medfører antistofafhængig cellulær cytolyse (ADCC) og -fagocytose (ADCP), som menes at spille en vigtig rolle i patogenesen for NMOSD.  

Medicinrådet vurderer, at inebilizumab kan reducere risikoen for attakker. De hyppigste bivirkninger ved behandling med inebilizumab er infusionsrelaterede bivirkninger og infektioner. 

Medicinrådet kan på det foreliggende datagrundlag ikke vurdere, om inebilizumab samlet set har bedre eller dårligere effekt og sikkerhedsprofil end nuværende standardbehandling med rituximab. 

Inebilizumab er væsentligt dyrere end den nuværende behandling. Medicinrådet vurderer, at de samlede omkostninger er for høje i forhold til den store usikkerhed om lægemidlets effekt sammenlignet med den nuværende standardbehandling (2024). 

 

Eculizumab 

Medicinrådet anbefaler ikke eculizumab til patienter med den kroniske neurologiske sygdom neuromyelitis optica spektrum sygdom (NMSOD).  

Medicinrådet finder, at datagrundlaget er usikkert, og at det ikke er dokumenteret, at behandlingen forsinker udviklingen af sygdommen. Desuden bekymrer det Medicinrådet, at eculizumab giver patienterne en øget risiko for infektioner. Prisen på lægemidlet er meget høj. Medicinrådet vurderer, at prisen er urimeligt høj set i lyset af usikkerheden om effekten (2021). 

 

Ravulizumab 

Produktet er under behandling i Medicinrådet (2025). 

Behandlingsvejledning

Neuromyelitis optica spektrumsygdom (NMOSD) er en sjælden årsag til opticus neurit med ca. 40 tilfælde i Danmark om året. Ved NMOSD ses demyelisering i synsnerven og rygmarven. Klassiske symptomer er synstab og lammelse af ekstremiteter Ved NMOSD ses cirkulerende autoantistoffer mod aquaporin-4 molekylet (AQP-4). AQP-4 sidder bl.a. i astrocytcellens fodplade og indgår i blod-hjernebarrierens væskeregulation. 

 

Inebilizumab, ravulizumab og eculizumab findes på det danske marked.  

Der er aktuelt ingen præparater med satralizumab på det danske marked. 

Ingen af produkterne anbefales aktuelt af Medicinrådet. 

Præparater

Indholdsstof Navn og firma Dispform og styrke Pakning Pris enh. Pris DDD
Eculizumab Soliris®
Alexion Pharma
konc. til infusionsvæske, opl.  300 mg 1 x 30 ml   1.480,18 9.472,13
Ravulizumab Ultomiris
Alexion Pharma
konc. til infusionsvæske, opl.  1100mg/11 ml 11 ml   16.141,45 11.299,22
Ravulizumab Ultomiris
Alexion Pharma
konc. til infusionsvæske, opl.  300mg/3 ml 3 ml   16.146,73 11.301,96
Inebilizumab Uplizna®
Amgen
konc. til infusionsvæske, opl.  100 mg 3 x 10 ml   16.218,14

Referencer

3614. Medicinrådet. Lægemiddelrekommandationer. 2019, http://www.medicinraadet.dk/anbefalinger-og-vejledninger/laegemiddel-rekommandationer (Lokaliseret 22. februar 2022)

 
 
 
Gå til toppen af siden...