Halve tabletter - hvad må du?
Revisionsdato:
17.01.2025
Om delekærve
Ved tabletter med delekærv skelner man mellem, om delekærven deler tabletten i to lige store dele, eller om delekærven er der for at lette indtagelse.
- Firmaet, som producerer tabletterne, angiver i produktresumeet og indlægssedlen, om de har vist, at delekærven deler tabletten i to lige store dele, dvs. vægten af de to dele må højst afvige 10 % fra hinanden.
- Hvis delekærven er en "rigtig" delekærv, kan man i princippet dosere hver halvdel til to forskellige patienter.
- Hvis det ikke er vist, at de to halvdele er lige store, står der "at delekærven er der for at lette indtagelse". Er det nødvendigt med en halv tablet, og der ikke er andre muligheder, skal hver halvdel gå til den samme patient, og det er en god idé at lave et notat i medicinjournalen.
- En halv tablet må i fælles medicinrum ALDRIG lægges tilbage i originalemballagen, da det øger risikoen for medicineringsfejl.
- Ved borgerens egen medicin kan man forsigtigt gemme en halv tablet, men den bør bruges hurtigst muligt.
- Halve tabletter af tabletter med rigtig delekærv kan dosispakkes maskinelt på apoteket og manuelt i doseringsæsker.
- Halve tabletter af tabletter med delekærv "for nemmere indtagelse" kan ikke dosispakkes maskinelt på apoteket, men kan manuelt pakkes i doseringsæsker.
Der findes også delekærve, som IKKE kan bruges til at dele tabletten. Hvis det er absolut sidste udvej for at give en dosis, skal der laves et notat i medicinjournalen.
Læs mere om dosisdispensering og doseringsæsker og generelt om tabletter og kapsler.