Vitamin E (tocopherol)
A11H
Der er identificeret 8 forskellige tocopheroler og tocotrienoler med vitamin E-aktivitet. Den fysiologiske virkning beror på vitaminets antioxiderende effekt, hvorved autooxidationen af umættede fede syrer i cellemembraner hæmmes. Vitamin E virker også hæmmende på trombocytaggregationen. Klinisk erkendelige symptomer på mangel er meget sjældne. Der er meddelelser om neuromuskulære symptomer ved langvarig svær vitamin E-mangel, som det specielt ses ved α-β-lipoproteinæmi, galdevejsatresi og i sjældne tilfælde ved fedtmalabsorption. Vitamin E-mangel kan hos præmature forårsage hæmolytisk anæmi, trombocytose og ødem. Anbefalet daglig indtag for spædbørn 4-5 mg, småbørn 7-8 mg, skolebørn 8-10 mg, kvinder 10 mg og mænd 11 mg.
Vegetabilske olier er rige på vitamin E, som også findes i nødder, fuldkornsprodukter og æg.
Tocopherolacetat opløsning 100 mg/ml kan fremstilles magistrelt.
Anvendelsesområder

Præparater

Referencer

2318. Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2023. 2023, https://www.norden.org/en/publication/nordic-nutrition-recommendations-2023 (Lokaliseret 20. august 2024)
6113. Jeppesen PB, Kristensen MB, Dam GA et al. Klinisk ernæring. Munksgaard. 2023; 6, https://kliniskernaering.digi.munksgaard.dk/ (Lokaliseret 15. maj 2024)
